Ask Me Why

onderdeel van Artikelo.nl

28 januari 2022

Waarom heeft het alfabet 26 letters?

D Dirk in Mensen

Het alfabet die wij vandaag de dag kennen stamt af van het Latijnse alfabet. De latijnen hebben dit alfabet overgenomen van de Grieken die net als hun ook op het Italiaanse Peninsula leefde. De latijnen hebben aan het alfabet wel hun eigen draai gegeven. En mocht je ooit jezelf deze vraag stellen, waarom heeft het alfabet 26 letters? Dan is dit het antwoord!

Waarom heeft het alfabet 26 letters?

Het Latijnse alfabet heeft een paar letters verwijderd, maar ook een paar letters aangepast. Een voorbeeld hiervan is de letter F, deze is van klank veranderd van de w klank naar de f klank die wij nog steeds gebruiken. Ze hebben ook de letter S aangepast van drie zigzaglijnen naar de slangvormige S vorm. De letters G, J, U, W, Y ,Z waren ook later pas toegevoegd aan ons Latijnse alfabet en hierdoor werd ons alfabet 26 letters lang. Deze weetjes zijn misschien ook interessant om te weten de Y en de Z werden toen de tijd toegevoegd om Griekse woorden aan te duiden. De I en de V hebben een belangrijke rol voor zowel de spraak als in medeklinker. En de letter W was oorspronkelijk een soort platte P, maar gelukkig is dit veranderd om verwarring te voorkomen.

In westerse spellingen, waaronder het Nederlands wordt dit Latijnse alfabet gebruikt. Veranderen zal dit Latijnse alfabet gelukkig niet, want het is een snelle manier om je gedachten op papier te zetten. En daarbij is dit ook gemakkelijker te gebruiken als het Chinese schrift.

De letter D

Heb je je ooit afgevraagd waarom de buik van de letter D van plek veranderd als hij groot of klein is geschreven? Dit soort vragen worden beantwoord in het alfabetboek geschreven door Diederik van der Wal. Dit boek is overigens ook nog een keer genomineerd geweest voor de Taalboekenprijs in 2021.
Ze vermoeden dat de buik van de letter D van plek veranderd, omdat dit makkelijker te schrijven was op papyrus/perkament.

De letter i

Een ander leuk weetje is dat de letter i in het begin eigenlijk geen puntje had. Dit puntje is te danken aan het gotische schrift. En dit schrift was eigenlijk ontworpen, omdat ze graag een beter formaat boeken wilde en daarom zo veel mogelijk tekst op een pagina probeerde te proppen. De i zonder punt was nauwelijks herkenbaar vergeleken met een m of een n en daarom staat er nu een puntje op.

Waarom heeft het alfabet 26 letters en niet 27?

Het alfabet van, Van der Wals telt 27 letters in plaats van 26. Hij vroeg zichzelf ook namelijk de vraag Waarom heeft het alfabet 26 letters? want dit komt niet naar zijn mening! Hij vind namelijk dat de IJ klank een aparte letter is. De Duitsers, Denen, en Zweden hebben ook een letter toegevoegd namelijk de ß, de ø, en de å. Hij vertelt ook dat de ij uniek is en dat deze klank ook vaak in hoofdletters geschreven is wanneer er een woord hiermee begint. De ij is ook speciaal omdat het een tweeklank is, maar je spreekt het uit als één klank. Vroeger kwam er ook vaak voor dat de ij verwisseld werd met de y. Dus waarom zal de ij dan geen letter zijn, terwijl de y dat wel is?

Welk alfabet heeft de meeste letters?

Het alfabet met de meeste letters is er een met tot wel tienduizend karakters. Er wordt zelfs geschat dat dit alfabet tot wel 74.000, maar het grootste deel van de betekenis is hiervan is helaas verloren gegaan. Heb ik je nieuwsgierig gemaakt met deze vraag: welk alfabet heeft de meeste letters? Mocht je het nog niet geraden hebben is dit het Chinese karakterschrift waar ik het nu over heb. Ieder woord bestaat in het Chinees uit een of twee karakters. Een geletterde Chinees kan wel tot tienduizend karakters lezen en schrijven! Ben je in China en wil je graag de krant lezen? Dan moet je er al snel vierduizend kennen om dit te kunnen doen.

In the Guinness World Records boek staat dat de taal Khmer 74 tekens kent, maar dit is niet het meeste. Want sinds 1821 gebruikt het Cherokee-alfabet deze telt 85 tekens. Dit alfabet is een syllabisch alfabet, een alfabet waarbij iedere klant zowel uit klinker als medeklinker bestaat. Het langste alfabet met losse letters is het Armeense alfabet met 38 letters.

Welk alfabet heeft de minste letters?

Nu je weet welk alfabet de meeste letters heeft is kan je je dit misschien afvragen. Welk alfabet heeft de minste letters? Het Rotokas is een alfabet dat bestaat uit elf letters en deze taal wordt door slechts een duizendtal mensen gesproken op Bougainville. Dit is een van de Salomonseilanden van Papoea-Nieuw-Guinea. Dit is een al een klein alfabet, maar het kan nog minder! Want de taal met de minste klanken is het Piraha, slechts tien. Dit is een taal uit Brazilië met slechts 150 sprekers. Er bestaat een Portugeestalige website die je hier meer over kan vertellen. http://www.pegue.com/indio/piraha.htm

Het is mij wel duidelijk dat ik liever bij het Latijnse alfabet blijf, want uit hoe meer letters je alfabet bestaat hoe gemakkelijker je, je gedachtes op papier kan zetten.

Lees ook deze berichten: