We zeggen het best wel vaak. Kijk eens naar die mooie strakke blauwe lucht. Maar hoe kan het eigenlijk dat de lucht blauw is? Waarom is de lucht blauw, dat is de vraag. In principe is het niet echt logisch. De zon geeft zoals bekend licht af. Maar dit licht is wit van kleur. En de rest om de zon, het heelal genaamd, is zwart van kleur. Waar komt dan de blauwe kleur vandaan? De vraag blijft, waarom is de lucht blauw?
We beschrijven deze Ask Me Why in dit artikel.
De verklaring blauwe kleur van de lucht
Zoals hierboven al genoemd is het licht dat van de zon komt wit. Deze witte kleur is een resultaat van een mix van een heel aantal kleuren. Deze kleuren zijn geel, oranje, violet, indigo, groen en rood. Dit licht dat de zon uitstraal, het witte licht dus, zoekt zijn weg door de lucht en komt daarbij in aanraking met verschillende deeltjes. Deze deeltjes dat zijn onder andere de luchtmoleculen. Daarnaast kan het witte licht tegen kleine stofdeeltjes aan komen. En tot slot kan er een aanraking ontstaan met kleine waterdruppels en ijskristallen. Datgeen waar het witte licht tegen aan komt zorgt ervoor dat de verschillende kleuren die vervolgens ontstaan zijn diverse richtingen op wordt gekaatst.
Waarom is de lucht blauw?
Er zit verschil in de verschillende kleuren voor wat betreft welke kleur het dichtst bij ons komt. Blauw bijvoorbeeld zal eerder onze kant op komen dan de kleur rood. Wij nemen daarom eerder blauw waar dan rood. De kleur rood is er wel, maar in een dusdanige hoeveelheid dat wij het niet zien. Het wordt overschaduwd door het veel meer aanwezige blauw. Daardoor zien wij een blauwe lucht en geen rode lucht bijvoorbeeld.
Met bovenstaande principe kunnen we ook meteen verklaren waarom wij de zon als geel waarnemen. Zoals gezegd wordt de kleur blauw goed verspreid. En daarnaast dus ook de kleuren indigo en violet. Minder verspreid worden de kleuren oranje, rood en geel. Wij ervaren de stralen die de zon verspreid dus als geel. Op het moment dat de zon ondergaat en het wat donkerder wordt zien we de stralen meer als rood en oranje. En daarmee is onze vraag, waarom is de lucht blauw, dan toch beantwoord.
Het heelal is zwart en niet blauw
Als je wel eens beelden of foto’s van de ruimte hebt gezien, dan zie je een grote zwarte ruimte. Maar de zonnestralen gaan toch alle kanten op? Dat klopt. Maar het heelal is in zijn hoedanigheid leeg. En een leeg iets kan geen zonlicht absorberen. En daarbij kan een leegte ook geen zonlicht weerkaatsen of verspreiden. Dit heeft als resultaat dat wij een zwarte ruimte zien.