Ask Me Why

onderdeel van Artikelo.nl

24 november 2021

Waarom komt linkshandig weinig voor?

A Askmewhy in Mensen

Linkshandigen worden beschouwd als uitzonderingen. Dat is niet verwonderlijk, aangezien maar 10% van de mensen met links schrijft, knipt of klust. Bij hen is meestal ook de linkervoet en het linkeroog dominant. Linkshandigen zijn echter niet altijd in de minderheid geweest, wat blijkt uit verschillende archeologische vondsten, zoals stenen en speren. Onderzoekers vermoeden dat destijds zeker de helft van de mensen belangrijke dagelijkse taken met links uitvoerden.

Dat het tegenwoordig niet altijd handig is om links te zijn blijkt uit de hoeveelheid gebruiksvoorwerpen – gereedschap, scharen, huishoudapparatuur – die ontworpen zijn voor rechtshandigen. Dat roept de vraag op: waarom zijn sommige mensen linkshandig? En waarin verschillen zij van rechtshandigen? Hiervoor zijn verschillende verklaringen.

Waarom komt linkshandig weinig voor?

Een van de verklaringen is dat linkshandigheid erfelijk is. Dit zegt echter nog niet alles. Zo is de kans bij twee linkshandige ouders maar 26% dat ook het kind linkshandig is, waarbij met twee rechtshandige ouders deze kans 10% is. Dan is nog steeds de vraag: waarom zijn sommige mensen linkshandig? Uit het feit dat er tussen eeneiige tweelingen verschillen kunnen voorkomen, blijkt dat ook sociale factoren invloed hebben.

Sociale factoren

Een andere verklaring is dat kinderen gedurende een lange tijd verplicht waren met rechts te schrijven. Voor een goede samenwerking leek het handig dat iedereen rechtshandig was, bijvoorbeeld om hetzelfde gereedschap te kunnen gebruiken. Aangezien samenwerking zo belangrijk is in onze maatschappij kan dit een reden zijn voor het zo weinig voorkomen van linkshandigen.

Als er competitie in het spel komt lijkt dit ‘anders zijn’ juist een voordeel te bieden. Zo liet een onderzoek zien dat bij competitieve sporten, zoals basketbal, 50% linkshandig is. Bij golf, wat een meer sociale sport is, was dit maar 4%.

Verschillen links en rechts schrijven

Er zijn uiteenlopende ideeën over linkshandigen. Enerzijds zouden zij slimmer en creatiever zijn, waarbij beroemde voorbeelden als Beethoven, Leonardo Da Vinci, Paul McCartney, Einstein en Kurt Cobain worden aangehaald. Anderzijds wordt er gezegd dat zij minder slim, minder gezond en onhandig zijn.

Onderzoek heeft aangetoond dat er in de hersenen inderdaad onderscheid te zien is tussen links- en rechtshandigen. Bij linkshandige mensen is bijvoorbeeld meestal de rechterhersenhelft dominant, wat bij rechtshandigen juist andersom is. Bij deze laatste groep liggen zowel het spraakcentrum als het gebied voor gezichtsherkenning in de linkerhersenhelft, terwijl linkshandigen hier beide hersenhelften voor gebruiken. Op sociaal gebied en in de dagelijkse praktijken vallen deze verschillen gelukkig niet op!

 

Lees ook deze berichten: