Ask Me Why

onderdeel van Artikelo.nl

24 augustus 2020

Waarom schrijven we van links naar rechts?

A Askmewhy in Mensen

De meeste mensen staat er eigenlijk nooit bij stil waarom ze van links naar rechts schrijven, terwijl niet alle culturen dat doen (de arabieren en joden schrijven bijvoorbeeld van rechts naar links, en de chinezen van boven naar beneden). Wellicht zit het idee er zo diep in, omdat men van jongs af aan opgroeit met het idee dat links naar rechts de juiste schrijfrichting is. Is het toeval of zit er misschien een hele geschiedenis achter: Waarom schrijven we van links naar rechts?

De geschiedenis van het schrijven in het Westen

Het eerste “schrijven” dat de mens ooit heeft gekend, gebeurde met behulp van een hamer en een beitel. Als de “schrijver” rechtshandig was, hield hij de hamer in zijn rechterhand en de beitel in zijn linkerhand. Wat hij in het steen beitelde, kon hij alleen direct zien als hij van rechts naar links beitelde. Hetzelfde principe bestaat vandaag de dag nog steeds: voor rechtshandigen is het makkelijker om van links naar rechts te schrijven, terwijl voor linkshandigen juist het omgekeerde waar is. Naast gevallen waar het gebruikte materiaal of schrijfgerei de richting bepaalde, waren er ook geschriften die geen vaste schrijfrichting hadden. De Egyptische hiërogliefen zijn hier een voorbeeld van. Bij dit geschrift kon er in beide richtingen worden geschreven. Het was echter altijd duidelijk welke richting er werd gebruikt, omdat de dieren altijd met hun kop in de richting van het begin van de zin waren afgebeeld. Er bestond ook een schrijfwijze waarbij de schrijfrichting bij elke regel werd omgedraaid. Deze schrijfwijze heette Boustrofedon, en was gebaseerd op de draaiing die een os maakt bij het werken op het land. Verder bestonden er uitzonderingsgevallen, zoals de schrijfwijze van Leonardo Da Vinci, die in spiegelbeeld schreef. De meeste mensen kunnen dit namelijk niet, behalve kleuters, aangezien het verschil tussen links en rechts nog niet zo duidelijk voor ze is.

De geschiedenis van het schrijven in het Oosten

Ook bij de chinezen zit er een historische reden achter de schrijfrichting. Vroeger schreven de chinezen (die trouwens het papier hebben uitgevonden) op rollen papier, die steeds verder ontrold moesten worden. De kwast werd vastgehouden met de rechterhand, terwijl de linkerhand juist werd gebruikt om het papier steeds verder te ontrollen. Echter, tegenwoordig schrijft men in China ook steeds vaker van links naar rechts. Maar waarom schrijven we van links naar rechts, tegenwoordig ook in het Oosten? Dat komt deels door invloeden uit het Westen, maar ook omdat digitale bestanden niet altijd ondersteuning bieden voor de traditionele schrijfrichting in China. Vandaar dat de meeste mensen tegenwoordig toch schrijven van links naar rechts.

Lees ook deze berichten: