Ask Me Why

onderdeel van Artikelo.nl

10 april 2021

Waarom vieren we Carnaval?

A Askmewhy in Mensen

Carnaval is een feest dat binnenkort weer gevierd gaat worden. Er zal vooral onder de rivieren veelvuldig alaaf geroepen worden. De verkleedkleren worden weer tevoorschijn gehaald en carnavalsgroepjes bouwen alweer maanden aan een carnaval wagen. Maar waarom vieren we Carnaval? En op welke manier wordt dit feest in Nederland gevierd?

 

De geschiedenis van Carnaval

Carnaval is een feest van de katholieken. Van oudsher begint het de zondag voor as-woensdag. Officieel duurt het feest drie dagen. Op dinsdag klokslag 12 uur ’s nacht, is het feest ten einde. Na carnaval gaat de vastenperiode in. Deze vastenperiode duurt tot Pasen. De periode staat symbool voor de 40 dagen dat Jezus in de woestijn verbleef, zoals staat beschreven in het nieuwe testament. Het staat ook symbool voor de tocht van het Joodse volk naar Egypte, dit staat beschreven in het oude testament. Carne levare betekent het opheffen van vlees. Met andere woorden geen vlees. Dit heeft een duidelijk verband met de vastentijd die volgt op het feest. Tegenwoordig wordt er flink carnaval gevierd. Het vasten wordt minder gedaan, dan vroeger. Na de Franse revolutie in de 18e eeuw, is het feest bijna helemaal verdwenen. Dit komt door de druk van de protestant-christelijke kerk. Na de tweede wereldoorlog ontstaan er carnavalsverenigingen. De Carnaval krijgt daarmee weer een opleving. De oorspronkelijke katholieke betekenis schuift wat naar de achtergrond. Het is een feest geworden van saamhorigheid en van het loslaten van zorgen. Er wordt vooral Carnaval gevierd onder de rivieren. Dit komt doordat er onder de rivieren meer Rooms-Katholieke aanhangers wonen. Boven de rivieren wonen meer Protestanten. De Protestanten verboden het feest, de Rooms-Katholieken bleven het feest vieren.

 

Hoe wordt er Carnaval gevierd?

Naast de vraag waarom vieren we carnaval, is er de vraag op welke manier vieren we carnaval? Er zijn twee verschillende soorten Carnaval te onderscheiden. In Limburg en zuidoost Nederland viert men vooral het Rijnlands Carnaval. In Noord-Brabant wordt het Bourgondisch carnaval gevierd. Er zijn verschillen tussen de verschillende gemeenten en steden te ontdekken, maar vooral veel overeenkomsten. De meeste plaatsen hebben tijdens het Carnaval een andere naam. Zo heet Den Bosch Oeteldonk en Breda wordt Kielegat. Nijmegen wordt knotsenburg. Elke stad of plaats heeft een prins met zijn gevolg. De burgemeester overhandigt de sleutel en de prins zwaait een aantal dagen de scepter over de stad of het dorp. Tijdens carnaval worden verschillende carnaval hits ten gehore gebracht. Dit zijn liedjes speciaal voor carnaval geschreven, of al oude bestaande liederen die gezongen worden. Het carnaval speelt zich af in de straten en in uitgaansgelegenheden zoals grote tenten, speciaal voor dit feest gebouwd. De mensen verkleden zich en er zijn verschillende grote optochten te bewonderen.

Lees ook deze berichten: